Carol Bove er årets skulptør

26. april 2021

Amerikanske Carol Bove (f. 1971) har laget et monumentalt, stedsspesifikt verk til Kistefos. Verket er tro mot hennes stil og uttrykk, og skapt i hennes foretrukne materiale de seneste årene: stål. Årets skulptur bærer navnet "PASANASAP" og ble avduket under sesongåpningen 23. mai.

DSF8809

"Untitled" av Carol Bove. Foto: Vegard Kleven

Bove jobber med kombinasjonen av funne gjenstander, deriblant gammelt stål som hun finner på skraphauger, og masseprodusert, prefabrikkert stål som er møysommelig bearbeidet. Resultatet er store, taktile verk som oppleves både rå og skjøre på samme tid.

Bove besøkte Kistefos i 2018 og forelsket seg i det stille skogsområdet sør-vest for The Twist. Her går kyrne på beite, elva renner roligere og døde furutrær har omskapt terrenget på stemningsfullt vis. Området er en hittil uutnyttet del av skulpturlandskapet, og Boves arbeid utvider dermed Kistefos både geografisk og kunstnerisk.

Skulpturen på Kistefos er laget med stål fra et lasteskip som sank utenfor Fedje i 2007. MS Server var på vei til Murmansk da det blåste opp til storm. Åtte meter høye bølger gjorde at mannskapet måtte evakueres med helikopter og skipet til slutt sank til bunns i to deler. Den bakre delen av skipet, bestående av 1500 tonn stål, ble hevet i 2018. Stålet i Boves skulptur kom fra denne delen av skipet. På tross av de harde, tunge materialene hun bruker, har de ferdige verkene en letthet i seg, som gjør at de oppfattes myke, lette og medgjørlige.

Server forlis921 65a77fk1104515d1b8km7fff

Foto: Jan M Lillebø, Bergens Tidende.

Sculpture’s Woman of Steel

The New York Times, 04.11.2016.

Kunstnerisk er Bove del av en generasjon inspirert av Bernar Venet (f. 1941), Anthony Caro (1924-2013), Richard Serra (f. 1938) og John Chamberlain (1927-2011) – eldre herrer som arbeidet og arbeider med tunge, monumentale skulpturer – tradisjonelt sett en mannsdominert uttrykksform. Den ekspresjonistiske fremgangsmåten er imidlertid hennes helt egne: Bove plasserer materialene i sentrum og lar dem snakke for seg selv. Hun benytter seg ikke av forberedende skisser, selv de store skulpturene blir til på spontant og improvisert vis, ved hjelp av løftekraner og hydraulikk.

Carol Bove Portrett

Carol Bove, 2019. Foto: Jason Schmidt. Gjengitt med tillatelse av kunstneren og David Zwirner.

Bove er født i Sveits og oppvokst i Berkeley, California. Hun er utdannet ved New York University og har hatt soloutstillinger på bl.a. Kunsthalle Zürich, Palais de Tokyo i Paris, og Institute of Contemporary Art i Boston. I 2017 representerte hun Sveits på Venezia-biennalen. Bove er for tiden representert på The Metropolitan Museum of Art i New york med fire skulpturer for The Facade Comission.

Tidligere verker:

9 Nike III 2018

Carol Bove, Nike III, 2018 © Carol Bove. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og David Zwirner.

4 High Line 2013

Carol Bove, Caterpillar, 2013-2014. Installasjonfoto fra The High Line at the Rail Yards, nedlagt høybane for jernbanen i New York. Gjengitt med tillatelse fra artisten og David Zwirner.

2 The Met 2021

Carol Bove, The séances aren’t helping I, 2021. Installasjonsfoto fra fasadeutsmykningen på The Metropolitan Museum of Art i New York. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og David Zwirner.