Howard Hodgkin

Som en av Englands mest anerkjente samtidskunstnere, var Howard Hodgkin (1932-2017) veldig oppmerksom på samspillet mellom bevegelse, farge og flate. Hans penselstrøk fortsetter ofte utenfor rammen og bryter med dens tradisjonelle begrensninger. Hodgkin omfavner tiden som et komposisjons-element, og hans verker viser en fordypelse i de åndelige aspektene ved tanker, følelser og flyktige intime øyeblikk.

Hodgkin ble født I London og vokste opp i Hammersmith Terrace. Under andre verdenskrig ble han evakuert til Long Island, New York, i tre år. Under hans opphold i New York fikk han muligheten til å oppleve verker av ulike kunstnere knyttet til Parisskolen, slik som Henri Matisse, Édouard Vuillard, og Pierre Bonnard på Museum of Modern Art, New York. I 1943, etter han hadde returnert til England, rømte Hodgkin fra både Eton College og Bryanston School, fordi han var overbevist om at tradisjonell skolegang ville hindre hans fremgang som kunstner. Han gikk deretter på Camberwell School of Arts and Crafts (1949–50) og Bath Academy of Art, Corsham (1950–54).

Mange av hans kolleger var tilknyttet popkunsten eller London-skolen, men som kunstner tilhørte Hodgkin aldri en bestemt gruppe eller kunstretning. Han markerte sin “outsider”-status ved å male en rekke portretter av kunstnerkolleger og deres familier. Han første separatutstilling fant sted på Arthur Tooth and Sons i London, 1962. To år etter denne utstillingen besøkte han India for første gang på grunn av en interesse for indiske miniatyr-malerier han hadde hatt helt siden han gikk på Eton. Det å samle indisk kunst ble etter dette en livslang lidenskap, finansiert av hans involvering i kjøp og salg av billedrammer.

I 1984 representerte Hodgkin Storbrittania på Veneziabiennalen. Hans utstilling Forty Paintings gjenåpnet Whitechapel Gallery i London i 1985, og han vant Turner-prisen samme år. I 1998 ble Hodgkin engasjert i Gagosian, og galleriet presenterte hans første utstilling i USA siden hans kritikerroste utstilling på Metropolitan Museum of Art i 1995/96 som hadde reist til Modern Art Museum of Fort Worth i Texas, Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen i Düsseldorf and Hayward Gallery i London. Hans første retrospektive utstilling åpnet på Irish Museum of Modern Art i Dublin i 2006 og reiste til Tate Britain, London og Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i Madrid. Høsten 2016 dro Hodgkin til India for det som skulle bli hans siste besøk og fullførte seks nye malerier før han returnerte til London. Disse maleriene ble vist frem på Hepworth Wakefield i 2017, i Painting India, en utstilling som satte søkelys på kunstnerens livslange forhold til det Indiske subkontinent.

Fra 1950-tallet drev Hodgkin et trykkeri hvor han konverterte sitt visuelle språk til arbeider på papir. Ved å utforske samspillet mellom farge og rom i en større skala produserte han teatralske scenedesign for Ballet Rambert, Royal Ballet, og Mark Morris Dance Group. Hans produserte svarte sten- og hvite marmor-veggmalerier til hovedkvarterene til British Council i New Delhi og han designet et frimerke for Britiske Royal Mail for å markere tusenårsskiftet. I tillegg designet han tekstiler for Designers Guild og plakater og trykk til de Olympiske leker i Sarajevo, London, Sochi, og Rio de Janeiro.

Hodgkin ble slått til ridder i 1992 og ble gjort til Companion of Honour i 2003. Han ble tildelt Shakespeare-prisen i Hamburg I 1997, og i 2014 vant han den aller første Swarovski Whitechapel Gallery Art Icon award.