Seks nye verk i 2019

2019 var et helt ekstraordinært år på Kistefos, noe som også gjenspeilet seg i skulpturparken. Hele seks nye permanente verk ble tilført parken gjennom året - fire av dem til åpningen av The Twist.

Shine of Life av Yayoi Kusama

Hovedskulptør i året 2019 var den japanske kunstneren Yayoi Kusama med verket Shine of Life. Skulpturen ble avduket under sesongåpningen den 26. mai 2019. Verket er laget spesielt til Kistefos etter en rekke besøk på området, og går i dialog med naturen, vannet og industrien. Kusama arbeider med utgangspunkt i sitt eget nevrosesrevne visuelle univers av evighetsmatriser og polkadotter, og regnes i dag som en ener innen skulpturell kunst. Shine of Life er den største Kusama-skulpturen av sitt slag i Norden.

Kistefos Museet EA Yayoi Kusama 0001 73

Yayoi Kusama, Shine of Life, 2019, Kistefos © YAYOI KUSAMA, Courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore/Shanghai and Victoria Miro, London/Venice. © YAYOI KUSAMA, Photo: Einar Aslaksen

Silent Studio av Mark Manders

Silent Studio er en større installasjon av Mark Manders som ble åpnet i august 2019 i Steinhuset. Installasjonen inkluderer en rekke nye skulpturer som fremhever kunstnerens pågående undersøkelse av skala, tid og materialer.

Manders er kjent for sine skulpturer i bronse, som for seeren gir inntrykk av å være laget av leire. Skulpturene hans gir ofte inntrykk av å være halvferdige, og forlatt midt i arbeidet.

Kistefos EA Mark Manders 15707

Fra installasjonen Silent Studio av Mark Manders, en av fem nye kunstverk som ble avduket i 2019. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Marc Manders 15732

Fra installasjonen "Silent Studio" av Mark Manders.

Scat Skat Skatt av Tony Oursler

Tony Oursler har vært en banebrytende multimedia- og videokunstner siden 1970-tallet, og er særlig kjent for å kombinere video, skulptur og performance. Inne i de tolv toalettavlukkene i The Twist har Oursler laget videoverk med individuelt regisserte manuskript som projiseres på veggen.

Kistefos EA Tony Oursler 0064 web

Toalettkunst av Tony Oursler. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Tony Oursler 0129 web 1

Tony Oursler pryder toalettene. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Tony Oursler 0221 web

Scat Skat Skatt av Tony Oursler. Foto: Einar Aslaksen.

Point of View - Part 1 and Part 2 av Elmgreen & Dragset

To nye verk av kunstnerduoen Elmgreen & Dragset ble bestilt til åpningen av The Twist - Point of View, Part 1 og Point of View, Part 2. Begge skulpturene viser en enslig mannsskikkelse i henholdsvis hvitt og sølv som titter inn i en verden han ikke er en del av. Den hvite mannen er plassert ved inngangspartiet til parken, mens mannen i sølv står utenfor glassvinduet i toalettrommet i The Twist.

Kistefos EA Elmgreen and Dragset Point of View Part211111

Point of View - Part 2 av Elmgreen & Dragset var bestilt spesielt til åpningen av The Twist. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Elmgreen Dragset Point of View Part 1 0006 16

Point of View - Part 1 av Elmgreen & Dragset. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Elmgreen Dragset Point of View Part 1 0006 26

Detalj fra Point of View - Part 1 av Elmgreen & Dragseth. Foto: Einar Aslaksen.

Identity av Giuseppe Penone

Penones tre-skulptur er bestilt til åpningen av The Twist. Høyreist, med røttene hevet mer enn 10 meter opp i luften, har den utsikt over elven, skogen og The Twist.

Kistefos EA Guiseppe Penone Identity 92v2

Identity av Giuseppe Penone ble bestilt til åpningen av The Twist. Foto: Einar Aslaksen.