Shine of Life

Yayoi Kusama

Portrett av kunstneren Yayoi Kusama. Rødt hår, bob og pannelugg.

Portrett av kunstneren Yayoi Kusama. Rødt hår, bob og pannelugg.

Yayoi Kusama er en japansk samtidskunstner som hovedsakelig arbeider innen skulptur og installasjon, men er også aktiv innen maleri, performance, film, mote, poesi, skjønnlitteratur og annen kunst. Arbeidene hennes er basert på konseptuell kunst og viser noen attributter til feminisme, minimalisme, surrealisme, popkunst og abstrakt ekspresjonisme. Hun er blitt anerkjent som en av de viktigste nålevende Japanske kunstnerne.

Yayoi Kusama lying in Narcissus Garden 1966 Venice Biennial

Yayoi Kusama liggende i Narcissus Garden 1966 Venice Biennial. Gjengitt med tillatelse av Victoria Miro.

Kusama er oppvokst i Matsumoto og trente ved Kyoto School of Arts and Crafts i en tradisjonell japansk maleri stil kalt nihonga. Kusama ble imidlertid inspirert av American Abstract Impressionism. Hun flyttet til New York City i 1958 og var en del av New York-avantgardescenen gjennom hele 1960-tallet, spesielt i popkunstbevegelsen, og har inspirert samtidige kunstnere som for eksempel Andy Warhol og Claes Oldenburg. Siden 1960-tallet, da hun entret kunstscenen i New York, har den japanske artisten vært en outsider, og arbeidet med utgangspunkt i sitt eget nevrosedrevne visuelle univers av evighetsmatriser og polkadotter.

KUSA Infinity Mirror Room Phallis Field 1965

Yayoi Kusama og verket Infinity Mirror Room - Phalli's Field (Floor Show), 1965

Hun omfavnet fremveksten av hippie-motkulturen på slutten av 1960-tallet, og ble offentlig kjent da hun organiserte en serie hendelser der nakne mennesker ble malt med knallfargede prikker. Kusamas kunst omfatter et bredt spekter av medier, inkludert film, maleri og fremføring. Hun er imidlertid mest kjent for sine oppslukende og energiske installasjoner og skulpturer.

I am just another dot in the world

Yayoi Kusama
Dots Obsession 1999 Collection Les Abattoirs Toulouse France

Dots Obsession 1999 Collection Les Abattoirs Toulouse France.

Kusama har vært åpen om sin mentale helse. Etter eget ønske bor hun på Seiwa Mental Hospital og sier at kunst har blitt hennes måte å uttrykke sin mentale sykdom på.

Her er Kusamas råd til de unge:

Finn ut mer om Yayoi Kusamas skulptur i parken:

Relaterte kunstnere: