Kistefos Museet EA Yayoi Kusama 0001 73

Yayoi Kusama, Shine of Life, 2019, Kistefos © YAYOI KUSAMA, Courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore/Shanghai and Victoria Miro, London/Venice. © YAYOI KUSAMA, Photo: Einar Aslaksen

Om skulpturparken

Kistefos har 52 skulpturer av markante samtidskunstnere som blant annet Yayoi Kusama, Claes Oldenburg, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Fernando Botero, Jeppe Hein, Tony Cragg, og Elmgreen & Dragset. Museets samling av skulpturer oppleves i tett samspill med områdets vakre og fredfylte natur og spenner fra det monumentale til det unnselige, det dypsindige til det lekne.

Bjarne Melgaard Octopus 2

Octopus av Bjarne Melgaard er plassert ved bredden av Randselva. Foto: Frederic Boudin

Jeppe Hein The Path to Silence 2

Veien til stillhet av Jeppe Hein ligger vakkert plassert foran det gamle tresliperiet. Foto: Knut Arne Breibrenna.

Kistefos EA Fernando Botero Big Torsto Womans Torso 0028

Kvinnetorso er umiskjennelig gjenkjennelig som et Fernando Botero-kunstverk. Foto: Einar Aslaksen.

Et hvert besøk til Kistefos bør inneholde en tur i skulpturparken. Skulpturparken er tilgjengelig også utenom sesong, og det er en opplevelse å se verkene skifte utseende og karakter i takt med omgivelsene. I skulpturparken kan du finne ro, inspirasjon og estetisk nytelse, året rundt. Skulpturene dukker opp som overraskelsesmomenter plassert i de naturskjønne omgivelsene.

Skulptursamlingen er permanent og mange av skulpturene er stedsspesifikke – det vil si at kunstneren har laget verket spesielt for Kistefos, direkte inspirert av historien, kulturarven eller naturen på stedet.

Skulpturparkens tre epoker

Nasjonal

De første årene etter åpningen av Kistefos i 1999 ble parken i hovedsak utvidet med verker av norske samtidskunstnere.

Kistefos EA Nico Wideberg Tid 0009

Tid av Nico Widerberg ble avduket 1995. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Edgar Ballo Blue Tulip 15618

Blå Tulipan av Edgar Ballo ble avduket i 1993. Foto: Einar Aslaksen.

K Istefos EA Beate Juell Hingst 0020

Hingst av Beate Juell ble avduket i 1999. Foto: Einar Aslaksen.

Internasjonal

Etter noen år tok skulpturparken en internasjonal vending, med avduking av skulpturer og installasjoner av kjente internasjonale kunstnere.

Tony Cragg Im Alive 3

I´m Alive er én av fire skulpturer av Tony Cragg i skulpturparken. Denne ble avduket i 2005. Foto: Frederic Boudin.

Tony Cragg Articulated Column

Articulated Column er én av fire Tony Cragg skulpturer i parken. Denne ble avduket i 2001. Foto: Frederic Boudin.

Kistefos EA Shintaro Miyake Welcome to our planet 0010

Welcome to our Planet! av Shintaro Miyake kan leses som en kommentar til miljødebatten. Installasjonen ble avduket i 2004. Foto: Einar Aslaksen.

Steds-spesifikk

Fra og med 2005 ble fokuset lagt på bestillings- og stedsspesifikke kunstverk. Disse skulpturene er lagd eksklusivt for Kistefos etter at kunstneren har besøkt Kistefos og latt seg inspirere av stedets historie, natur og kulturhistorie. I mange av disse verkene vil du derfor finne temaer som vann, energi, industri og natur.

Kistefos EA Oldenburg and Van Bruggen Tumbling Tacks 0019

Tumbling Tacks av Oldenburg og van Bruggen er sterkt inspirert av stedets industrihistorie, med papir som fellesnevner for både tegnestiftene og tremassen som en gang ble produsert på Kistefos Træsliberi A/S. Foto: Einar Aslaksen.

Gerrard John Pulp Press 01

Pulp Press av John Gerrard vekker tresliperiet til liv og gjenopptar produksjonen av papirmasse etter nesten 60 års produksjonsstopp. Foto: Jiri Havran.

A Kassen River Man

River Man er laget av kunstnerkollektivet A Kassen og ble formet i det flytende bronse ble sluppet direkte ut i Randselva. Foto: Kistefos.

Alt jeg bestiller, må være stedsspesifikt. Jeg vil at artisten skal inspireres av det pittoreske landskapet og dets historie

Eier Christen Sveaas i et intervju med Christie's
Kistefos EA Tony Cragg Castor and Pollux 0025

Castor & Pollux er en av fire Tony Cragg-skulpturer på Kistefos. Den forteller historien om den romerske myten om de to tvillingene Castor og Pollux som ble forent i udødelighet på stjernehimmelen. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Jeppe Hein Path of Silence 0072

Veien til Stillhet av Jeppe Hein er en favoritt hos mange - også hos barna, som bader i den om sommeren. Foto: Einar Aslaksen.

Marc Quinn All of Nature Flows Through Us 2

All of Nature Flows Through Us av Marc Quinn er en tro kopi av Christen Sveeas' iris. Ved å føre elven gjennom øyet, understreker kunstneren den direkte koblingen mellom mennesket og naturen, og oppfordrer oss til å ta ansvar for naturen og våre omgivelser. Foto: Vegard Kleven.

De siste årene har parken utvidet med en eller flere store stedsspesifikke skulpturer hvert år. Utviklingen av parken har blitt gjort mulig gjennom generøse gaver fra Christen Sveaas.

53754274 10156480705279191 3929272060768944128 n

The Ball av Ilya Kabakov kan tolkes som en refleksjon over menneskets trang til å utforske, til å skape, til å erobre, og til å nå toppen. Skulpturen ble avduket i 2017. Foto: Kistefos.

Kistefos EA Mark Manders 15707

Fra installasjonen Silent Studio av Mark Manders, en av fem nye kunstverk som ble avduket i 2019. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Petroc Sesti Energy Matter Space Time 0009 2

Energy-Matter-Space-Time av Petroc Sesti ble avduket i 2006. Rå naturkraft, da særlig knyttet til vannet som naturressurs, er selve grunnstammen for både tresliperiet og Petroc Sestis skulptur. Foto: Einar Aslaksen.