DSF0482 HDR

Grayson Perry, The Walthamstow Tapestry. Fra utstillingen No One Is An Island. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Victoria Miro. Foto: Vegard Kleven

Nybruket Galleri

Nybruket Galleri ligger i en av de gamle fabrikkbygningene til A/S Kistefos Træsliberi. Den industrielle arven er bevart og skaper en flott ramme for kunsten. Her vises skiftende utstillinger, basert på verker fra Christen Sveaas' Kunststiftelse og Christen Sveaas' Kunstsamling.

Årets utstillinger:

COPY PASTE

29.04 - 15.10

Nybrukets 1. etg


Utstillingskonseptet COPY PASTE utforsker integrasjon av tekst i samtidskunst, samtidig som den reflekterer over lingvistiske tegns vilkårlige natur. Den stiller spørsmål ved teksters opprinnelse, samt tolkning av tekst og bilde. I en tid hvor data-generert innhold truer autentisiteten til det trykte ord, omfavner utstillingens tema tidsånden, samtidig som den skaper en arena for å stille ut et utvalg av de mest ikoniske verkene fra Christen Sveaas’ Kunststiftelse og Christen Sveaas’ Kunstsamling.

Konseptet trekker en linje mellom sentrale verk fra stiftelsen med anerkjente og kunsthistorisk viktige kunstnere som Andy Warhol, Martin Kippenberger, Robert Rauschenberg. Deres ikoniske verker bryter ned grensen mellom tekst og bilde, og viser at bilde og ord begge er kommunikasjonsformer, og derfor av samme natur.

Sean Landers, Ideals on Wheels

Sean Landers, Ideals on Wheels, 2008. Gjengitt med tillatelse av kunstneren og Christen Sveaas’ Kunststiftelse.


TRACING ABSENCE

29.04 - 15.10

Nybrukets 2. etg


Til sesongen 2023 åpner også et nytt gallerirom i Nybruket. Industribyggets annenetasje har beholdt sine originale bjelker og vinduer, og skaper et historisk bakteppe for årets utstilling: Tracing Absence.

Utstillingen Tracing Absence består av verk fra Christen Sveaas’ Kunststiftelse, og tematiserer fravær som en prosess. Utstillingen inviterer betrakteren til å konfrontere ubehaget som kan oppstå i møte med følelser av tomhet og fravær. Fravær omgir oss konstant, og kan finnes i et tomt rom, på et blankt lerret, i rom fulle av mennesker, i nære relasjoner og i samfunnet.

Utstillingen har fokus på fotografi, og følgende kunstnere deltar med verk: Per Inge Bjørlo, Sophie Calle, Nan Goldin, Andreas Gursky, Ilkka Halso, Rune Johansen, Ola Kolehmainen, Mikkel McAlinden, Zanele Muholi, Joseph Sergi, Aase Texmon Rygh, Wolfgang Tillmans, James White, Richard Wright, Francesca Woodman, Yiskāh (alias Jessica Beechey).

Music is about to begin kopi

Ola Kolehmainen, The Music is About to Begin. Gjengitt med tillatelse av Galleri Brandstrup og Christen Sveaas' Kunststiftelse.

Tidligere utstillinger har vært med noen av vår tids mest relevante kunstnere som Marina Abramovic, Wilhelm Sasnal, Louise Bourgeois, Ai Weiwei, og Jeppe Hein.

Kistefos Jan Khur Tempo 3253
DSF0609

Fra utstillingen No One Is An Island i 2022. Foto: Vegard Kleven.

Kistefos Jan Khur Tempo 3242

Fra utstillingen TEMPO TEMPO TEMPO i 2019. Foto: Jan Kuhr.