Tidligere utstilling

Wilhelm Sasnal: ENGINE

27. mai – 01. oktober 2018

I 2018 presenterte Kistefos en storstilt separatutstilling ENGINE av den polske maleren, tegneren og filmskaperen Wilhelm Sasnal (f. 1972, med base i Krakow). Sasnal representerer en ny bølge unge kunstnere fra Polen, som oppnådde stor anerkjennelse på begynnelsen av 2000-tallet. I dag er Sasnal internasjonalt anerkjent som en av de viktigste malerne og kunstnerne i sin generasjon. Utstillingen på Kistefos er hans første soloutstilling i Skandinavia.

DSC8206

Foto: Fredric Boudin

1904 kistefosmuseet 201805 fredericboudin

Foto: Fredric Boudin

DSC8178

Foto: Fredric Boudin

Med filminspirerte malerier og tegninger formidler Sasnal en popkunst-inspirert grafisk kulhet, ofte blandet med visuelt provoserende materiale. Sasnals motiver viser hverdagslige inntrykk hentet fra fotografisk kildemateriale, familieliv, nyheter og politikk, LP-omslag, historiske grusomheter som holocaust og bybilder, til omarbeiding av ikoniske verk fra kunsthistorien. Slik kommenterer Sasnal spennet mellom den overveldende globale informasjonsflyten og et punk-inspirert ønske om å få beholde intimiteten og sin individuell frihet i det han forsøker å gjøre alle disse visuelle inntrykkene sine egne.

1901 kistefosmuseet 201805 fredericboudin

Foto: Fredric Boudin

Med en nærmest leksikonliknenede dekning av visuelle inntrykk inkluderer utstillingen på Kistefos en rik samling av malerier og arbeider på papir fra Sasnals tidlige arbeid fram til i dag. Sasnal har bevisst fjernet seg fra en klassisk ideen om maleryrket som en bohemsk livsstil, og bemerket at hans kunsteriske virke er hans arbeid.

1843 kistefosmuseet 201805 fredericboudin

Foto: Fredric Boudin

1863 kistefosmuseet 201805 fredericboudin

Foto: Fredric Boudin

Tittelen ENGINE er lånt fra et svart maleri av abstrakte industrirør fra 2010 og viser rytmen og energien i Sasnals flittige arbeider, som alltid er akkopagnert av musikk. For første gang i denne utstillingen åpner Sasnal opp sine personlige arkiver og viser frem en rekke verker som tidligere ikke har blitt vist. Utstilling gir en følelse av å gå inn i Sasnals pågående arbeider og man kan se hvordan kunstneren stadig vender tilbake til de samme motivene, mens tre nye 16mm-filmer viser hvordan han arbeider i studio, både før og etter maleriet er ferdig.

Utstillingen er ledsaget av en publikasjon som dokumenterer Sasnals daglige skisseprosesser. Den gjengir en av notatbøkene hans, supplert med tekster av Rhea Dall og Kerstin Stakemeier.

Utstillingen er kuratert av Rhea Dall.

1911 kistefosmuseet 201805 fredericboudin

Foto: Fredric Boudin

1821 kistefosmuseet 201805 fredericboudin

Foto: Fredric Boudin