Copyright laurianghinitoiu kistefosmuseum 4 of 17 7898

The Twist. Foto: Laurian Ghinitoiu.

The Twist

The Twist er et galleri, en bro og en skulptur i seg selv. Det 1000 kvm store bygget formelig svever over Randselva i et 60 meter langt spenn, og skrur seg på midten i en skulpturell form. Bygget er tegnet av stjernearkitektene i BIG – Bjarke Ingels Group og er omtalt som en ”must see” cultural destination av blant annet New York Times, Bloomberg og The Telegraph.

Set in the middle of the Kistefos sculpture park, the 15,000-square-foot structure is already on the must-see list for art and architecture lovers everywhere.

Bloomberg

Med sin flotte beliggenhet er The Twist et svært vakkert utstillingslokale med varierte lyskilder og utsikt over elven.

Copyright laurianghinitoiu kistefosmuseum 8 of 17 0999

The Twist ligger på Jevnaker om lag en time nord for Oslo. Foto: Laurian Ghinitoiu

Copyright laurianghinitoiu kistefosmuseum 14 of 17 7622

Tak blir til vegger og vegger til tak i det bygget vrir seg i en skulpturell form. Foto: Laurian Ghinitoiu.

Tre gallerier

The Twist har tre utstillingslokaler; Closed Gallery, Twist Gallery og Panorama Gallery. Fra sørsiden av elven går man inn via en dramatisk toetasjes dør inn i Closed Gallery. Herfra har man klar siktlinje gjennom hele bygningen til inngangen i nord. Twist Gallery er, som navnet antyder, innsiden av selve twisten. I denne delen blir tak til vegger og vegger til tak når bygget vris 90 grader. I nordenden kommen man inn i Panorama Gallery som med sine store glassvinduer gir utsikt over de omliggende områdene, elven og skulpturparken.

Slik kommer du til Kistefos

Copyright laurianghinitoiu kistefosmuseum 13 of 17 7510

Fra Panorama Galleriet har man utsikt over elva og området rundt. Foto: Laurian Ghinitoiu.

En illusjon

Stikk i strid med hva øyet oppfatter består The Twist kun av rette linjer. De lange aluminium- og trepanelene er vridd som i en kortstokk slik at det dannes en viftefasong. Illusjonen er at du ser kurver overalt, men i virkeligheten er alt rett.

The Twist BAW 08

Kortstokk-effekten skaper en illusjon av kurver. Foto: Benjamin Ward.

The Twist BAW 09

The Twist skrur seg over Randselva i en skulpturell form. Foto: Benjamin Ward.

Down under

En glasstrapp fører ned til museets lavere nivå på den nordlige elvekanten, der bygningens underside blir taket for kjelleren og toalettområdet. En glassvegg i full høyde og bredde bringer elven nedenfor tett på, og forsterker opplevelsen av å være midt i naturen. Toalettrommene er utsmykket med kunst av Tony Oursler spesialdesignet for nettopp disse toalettene.

Kistefos EA Tony Oursler 0064 web

Toalettkunst av Tony Oursler. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Signs icons 0007 379 web

Toalettrommet. Foto: Einar Aslaksen.

The Twist opening BAW 039

Foto: Benjamin Ward.

Hvordan kom ideen?

Kistefos hadde i lengre tid ønsket seg et nytt museumsbygg som oppfylte kravene til stedets ambisjoner om å kunne vise frem internasjonal kunst av høy klasse. I tillegg hadde det oppstått et behov for en bro nummer to i parken, ettersom parken hadde ekspandert nedover på begge sider av elven. Med en ny bro ville publikum kunne bevege seg i en naturlig sirkel, heller enn i en lite effektiv U. Ideen om å slå sammen disse to behovene i ett og samme bygg kom fra arkitektene i BIG, og da tegningene lå på bordet var saken avgjort – det måtte bli The Twist.

Tanken er at du tar en rundtur. Du må gjennom kunstutstillingen, uansett hva det måtte være, for å se hele parken. Det nye galleriet binder hele stedet sammen.

Eier Christen Sveaas
The Twist illustrasjon av Bjarke Ingels Group - BIG

Illustrasjonstegning - Bjarke Ingels Group

Kompleks skulptur i elven

Som idé er The Twist ganske enkel, men som konstruksjon er den uhyre kompleks. Det faktum at den befinner seg over en elv gjorde heller ikke byggeprosessen enklere. Da den midlertidige støttebroen i elven ble fjernet for første gang, sank bygget så mye at hele bygget måtte jekkes opp igjen og alle bolter måtte sveises på nytt.

Det er en grunn til at man vanligvis bygger på land

Arkitekt Bjarke Ingels

Se video av hvordan bygget ble til:

Copyright laurianghinitoiu kistefosmuseum 2 of 17 0064

The Twist har blant annet blitt kåret til årets flotteste museum og en "must see" destinasjon. Foto: Laurian Ghinitoiu.

Se de vakre bildene fra en magisk konsertopplevelse da artist Ruben hold intimkonsert i The Twist under årets P3 Gull på NRK.