Tidligere utstilling

Hodgkin and Creed - Inside Out

18. september – 17. november 2019

Åpningsutstillingen i The Twist - ‘Hodgkin and Creed - Inside Out’ - kan sees fra 18. september til 17. november og er en duo-utstilling med Howard Hodgkin (1932-2017) og Martin Creed (f. 1968). Den inneholder viktige verk fra offentlige og private samlinger, inkludert Christen Sveaas` egen kunstsamling.

023 Talking about Art 55 Hodgkin NPG2017photo

Howard Hodgkin, Talking About Art, 1975, Oil on wood, 106 x 127 cm. © The Estate of Howard Hodgkin.

Creed Work No 2325 2015 The artist 01

Martin Creed, Work No. 2325, 2015, Multi colour neon, 22.9 cm, © Martin Creed. All Rights Reserved, DACS/Artimage 2019

The process of working - is a process of trying to get from the inside out

Martin Creed

Hodgkin har beskrevet sine abstrakte, frimodig fargede malerier som representasjonsbilder av emosjonelle situasjoner. Han erklærte at den eneste måten en kunstner kunne kommunisere med verden på, var gjennom følelsene. Gjennom sin karriere raffinerte han et unikt visuelt vokabular, som ga fengslende former til ellers uhåndgripelige emosjonelle opplevelser.

Ved hjelp av veldig ulike hjelpemidler, alt fra kaktuser til jerndragere, gir Creeds konseptuelle verk struktur til det han kaller en "suppe" av følelser. Hodgkin beundret Creeds direkte og humoristiske tilnærming til det samme råmaterialet, samtidig som han gjenkjente sine egne teknikker i Creeds verker, som for eksempel bruken av et konsist og repetitivt visuelt språk, en interesse for performance og en forpliktelse til en slags ikke-autografisk subjektivitet.

Ved å sette sammen disse to kunstnerne oppnår man et forfriskende perspektiv på arbeidene deres. Dette er første utstillingen som viser Hodgkins verker etter hans død i 2017, og `Inside Out` tar oss forbi en lyrisk lesning av Hodgkins kunstnerskap og lar oss se kunsten hans i sammenheng med samtidskunsten. Samtidig utforsker utstillingen Creeds minimalistiske verker gjennom Hodgkins ekspresjonisme, og setter søkelys på det essensielle emosjonelle elementet i kunsten som ofte blir oversett.

Work comes from feelings and goes towards feelings

Martin Creed
Martin Creed Portrait

I 2016 viste artistene sin gjensidige beundring da Hodgkin inviterte Creed til å presentere ham med den første Swarowski Whitechapel Art Icon-prisen. Creed fremførte sangen 'Feeling Blue' til ære for Hodgkin.

Utstillingen er kuratert av Guy Robertson og produsert av Kistefos i samarbeid med The Estate of Howard Hodgkin og Martin Creed, og er den første utstillingen som bringer disse to kunstnerne sammen.

For an artist, time can always be regained . . . because by an act of imagination you can always go back.

Howard Hodgkin
Howard Hodgkin