Pierre Huyghe er årets kunstner 2022

17. desember 2021

I anledningen skulptur nummer 50 i skulpturparken avdukes et steds-spesifikt verk av den anerkjente franske kunstneren Pierre Huyghe (f. 1962, Paris) den 12. juni. Dette er det største permanente verket av kunstneren til dags dato.

Verket er ikke bare det største og mest ambisiøse på Kistefos til dags dato: Ved å innvie et hittil tidligere utilgjengelig område av parken, representerer det også en betydelig utvidelse av landskapet og Kistefos som helhet. Huyghes område ligger på en øy som til stadighet oversvømmes med vann, i nærheten av det fungerende kraftverket. På denne måten knytter også verket seg til Kistefos´ industriarv. Huyghe er kjent for sine altoppslukende kunstverk og fortsetter å utvide vår forestilling om hva kunst kan være.

Verket er en enhet, et miljø, både fysisk og digital, gjennomtrengelig, den formes kontinuerlig av flom og endres av det den oppfatter. Den er en øy og samtidig det denne øya kunne vært under andre virkelighetsbetingelser.

Hele området har blitt skannet, inkludert detaljene, og digitalisert. I det simulerte miljøet, frigjort fra fysiske begrensninger, møtes algoritmer og biologiske agenter. Maskinlæringen benytter et fiksjonsbasert regelsett for å generere kontinuerlige mutasjoner basert på eksisterende elementer på øya, slik som trær, søppel, dyr eller mennesker. Mutasjonene endrer oppførsel i sanntid ettersom de blir påvirket av eksterne faktorer, de vokser hurtigere når det er flom og endrer seg gjennom årene. På tilfeldig vis forlater noen av dem simulasjonen for å manifestere seg fysisk på den faktiske øya.

Mutasjonene endrer øyas utseende ved å vedvare eller bryte ned, og ved tiltagende sammenblanding av den eksisterende virkeligheten med en annen mulig versjon av seg selv.

Helt i enden av skogen står det en skjerm hvor et selvstyrende øye navigerer det simulerte miljøet og er vitne til dets kontinuerlige forandring.

KIS NL Final

Pierre Huyghe
Gjengitt med tillatelse fra; Hauser and Wirth, London; Kistefos
3D Scanning, point cloud visualization and point cloud engine by ScanLAB Projects