Tatiana Trouvé er årets skulptør!

27. april 2024

Det er en glede å kunne annonsere den fransk-italienske kunstneren Tatiana Trouvé (f. 1968 i Cosenza, Italia) som årets skulptør på Kistefos. Til sesongåpningen har Trouvé laget to stedsspesifikke verk, som vil vises i det historiske Tresliperiet.

The Guardian

The Guardian av Tatiana Trouvé. Foto: Vegard Kleven.

Bench

Bench av Tatiana Trouvé. Foto: Vegard Kleven.

Trouvé har latt seg inspirere av omgivelsene, historien og menneskene som former Kistefos. Møysommelig har hun komponert disse skulpturelle objektene som minner om det som var, og voktere av det som er. Essensen av Kistefos er kapslet inn i skulpturene og inviterer til ettertanke og refleksjon. Verkene henspiller på arbeidersamfunnet som preget Kistefos frem til midten av 1950-tallet, samtidig som de drøfter det universelle ved det å være menneske.

Gjennom sitt kunstnerskap interesserer Trouvé seg for samspillet mellom minner og materialitet, og utforsker vår verdensforståelse forbi det menneskelige. Trouvé henter inspirasjon fra litteraturens verden, og har fornyet skulptur- og installasjonssjangeren siden midten av 1990-tallet.

Trouvé ble hedret med en soloutstilling ved Centre Pompidou i Paris sommeren 2022. I 2007 ble hun tildelt Prix Marcel Duchamp, den viktigste anerkjennelsen for fremvoksende franske kunstnere. Hennes arbeider har vært vist på mange prestisjetunge arrangementer og institusjoner, inkludert den 52. og 50. Venezia-biennalen (2003, 2007); Palais de Tokyo i Paris, Frankrike (2006, 2002); CAPC i Bordeaux, Frankrike (2003); og Museet for Samtidskunst i Genève, Sveits (2004).

Verkene er kommisjon nummer 53 i skulptursamlingen.

The Guardian

The Guardian av Tatiana Trouvé. Foto: Vegard Kleven.

Bench

Bench av Tatiana Trouvé. Foto: Vegard Kleven.