Pågående utstilling

Hurvin Anderson: Salon Paintings

04. mai – 13. oktober 2024

I samarbeid med

Kistefos har gleden av å annonsere den første soloutstillingen i Norden med malerier og tegninger av den anerkjente britiske kunstneren Hurvin Anderson. Salon Paintings sammenstiller og utforsker verk fra Andersons bejublede Barbershopserie, helt fra de tidligste maleriene og studiotegningene han laget i 2006, frem til nye malerier som vises for aller første gang, og som avslutter serien.

DSF1452

Hurvin Anderson ble født i Birmingham i 1965 av jamaicanske foreldre. Han studerte ved Wimbledon School of Art og Royal College of Art i London, der han ble uteksaminert i 1998. I 2002 hadde han et residensopphold i Port of Spain, Trinidad gjennom organisasjonen Caribbean Contemporary Arts. Denne residensen ble viktig for hans videre kunstnerskap ved at den inspirerte ham til å utforske problemstillinger knyttet til karibisk postkolonialt liv, et tema som fortsetter å nære Andersons kunstneriske univers.

Anderson vender stadig tilbake til barbersalongen som et kulturelt og sosialt ladet sted. Med utgangspunkt i både egne og andres fotografier, samt studier av de enkelte objektene, bryter han innsiden av barbersalongen ned til sine ulike bestanddeler. På den måten forvandles salongen til et fantasifullt sted for utforskning av idéer og erfaringer, knyttet til minner og nasjonal identitet på tvers av både tid og landegrenser. Arbeidene viser frem Andersons eksperimentelle tilnærming til det å male, en undersøkende prosess preget av kritisk analyse og nysgjerrighet for ulike perspektiver.

Blant anerkjennelsene han har høstet, er en nominasjon til Turner-prisen i 2017.

Hurvin Anderson: Salon Paintings inngår i en Europa-turne i samarbeid med visningsstedene The Hepworth Wakefield og Hastings Contemporary i Storbritannia, der utstillingen har fått fem stjerner og strålende anmeldelser i avisene The Telegraph og Guardian:

"The Hepworth Wakefield’s show of Anderson’s thoughtful, sophisticated works confirms him as one of Britain’s finest living painters""The Hepworth Wakefields utstilling av Andersons tenksomme, sofistikerte verker bekrefter posisjonen hans som en av Storbritannias beste nålevende malere." ★★★★★

Telegraph

"The opportunity to see the evolution of Anderson’s exploration of the barbershop setting in one space is exceptional""Det er eksepsjonelt å kunne se i ett og samme rom hvordan Andersons utforskning av barbersalongens miljø har utviklet seg." ★★★★★

Guardian
DSF1235

Utstillingen inkluderer verker fra Christen Sveaas’ Kunststiftelse og Christen Sveaas’ Kunstsamling, så vel som noen av de mest politiske arbeidene i denne serien: Is it OK to be Black? (2015) var et bestillingsverk til 70-årsjubileet for British Arts Council Collection i samarbeid med New Art Exchange i Nottingham og Thomas Dane Gallery. Verket avbilder sentrale skikkelser fra borgerrettighetsbevegelsen som Martin Luther King og Malcolm X, som gjennom sin arv av ideer og tankegods fortsatt er viktige i dagens samfunn. Tittelen tar utgangspunkt i en feilhørt fortolkning av det typiske spørsmålet i barber- og frisørsalonger: “Is it OK at the back?” (“Ser det bra ut i nakken?”) og fremhever barbersalongens underliggende sosiale kontekst som et rom for det svarte fellesskapet.

Jeg ser frem til å vise de siste verkene i Barbershop-serien som del av denne utstillingen. Barbersalongen er et tema jeg har vendt tilbake til gjennom hele karrieren, et sted som var et tilknytningspunkt til karibisk kultur. Ved å gjenta motivet, dekonstruere det og sette det sammen igjen, har serien også blitt en meditativ utforskning av det å male i seg selv.”

Hurvin Anderson

Hurvin Anderson er en av de mest facinerende malerne i dagens Storbritannia. Arbeidene hans forener det visuelt slående med det poetisk gripende; de fanger øyeblikk av erfaring og stiller spørsmål om minne og identitet gjennom Andersons unike prosess for å skape bilder.

DSF1385
DSF1089
DSF1220

OM THE HEPWORTH WAKEFIELD

The Hepworth Wakefield er tegnet av anerkjente David Chipperfield Architects, og ligger ved den historiske sjølinjen til Wakefield med utsikt over elven Calder og hageanlegget som er tegnet av Tom Stuart-Smith. Galleriet er oppkalt etter Barbara Hepworth, en av 1900-tallets viktigste kunstnere, født og oppvokst i Wakefield. Her presenteres store utstillinger av den beste moderne kunsten og samtidskunsten internasjonalt. Galleriet huser også Wakefields stadig voksende kunstsamling – en inspirerende ressurs som omfatter enestående verker fra moderne britiske kunstnere og fra samtidskunstfeltet. Galleriet driver formidlingsprogrammer som gir inspirerende og kreative læringsmuligheter til skoler, familier og lokalsamfunn, og har dessuten et engasjerende arrangementsprogram med workshoper, kunstnersamtaler, jevnlige kunstmesser og markeder.

hepworthwakefield.org

OM HASTINGS CONTEMPORARY

Hastings Contemporary løfter frem moderne kunst og samtidskunst. Gjennom et ambisiøst program av skiftende utstillinger presenteres arbeid fra toneangivende moderne britiske kunstnere, internasjonalt anerkjente kunstnere og nye kunstnerpraksiser som er under etablering, ofte i form av Kunsthalle-lignende fremvisningspunkter spredt ut gjennom bygningen. Galleriet har bygget opp et renomme for sitt fokus på maleriet. Nyskapende programarbeid, partnerskap og samarbeid bidrar til galleriets dedikerte arbeid med formidling, læring og deltakelse. Den prisbelønte bygningen ligger på stranden som historisk har vært knutepunkt for fiskeri, mellom garnnaustene og annen infrastruktur for fiskeflåten.

hastingscontemporary.org