Castor & Pollux + Bent of mind + I'm Alive + Articulated Column

Tony Cragg

Sir Anthony Douglas Cragg, CBE, RA ble født i 1949 i Liverpool, England. Cragg studerte først biokjemi, før han tok steget over til kunsten og studier ved Royal College of Art i London.

Cragg har siden 1979 bodd og arbeidet i Wuppertal i Tyskland. Han var også direktør ved kunstakademiet i Düsseldorf. I 2007 vant Cragg Praemium Imperiale, den japanske keiserens kunstpris, for sin kunst. Prisen tildeles for fremragende bidrag til kunstens utvikling, forfremmelse og fremgang. Cragg er en av Storbritannias mest betydningsfulle nålevende kunstnere.

Cragg representerte Storbritannia på Venezia-biennalen i 1988, og vant Turner-prisen samme år. I tillegg til de fire skulpturene av Cragg på Kistefos-Museet, er han i Norge bl.a. representert i skulpturparken på Henie Onstad Kunstsenter, Skulpturlandskap Nordland og Astrup-Fearnley Museet.

"Dynamikk" og "energi" er begreper som kan beskrive nær sagt alle Craggs skulpturer. Kunstneren er interessert i naturvitenskapene, og henter inspirasjon fra blant andre Isaac Newton. Han har eksperimentert med en rekke materialer. Foruten bronse, har han arbeidet i stål, aluminium, tre, plastikk, glass, stein og voks.

Relaterte kunstnere: