Castor & Pollux + Bent of Mind + I'm Alive + Articulated Column

Tony Cragg

Sir Anthony Douglas Cragg, CBE, RA ble født i 1949 i Liverpool, England. Cragg studerte først biokjemi, før han tok steget over til kunsten og studier ved Royal College of Art i London.

Cragg har siden 1979 bodd og arbeidet i Wuppertal i Tyskland. Han var også direktør ved kunstakademiet i Düsseldorf. I 2007 vant Cragg Praemium Imperiale, den japanske keiserens kunstpris, for sin kunst. Prisen tildeles for fremragende bidrag til kunstens utvikling, forfremmelse og fremgang. Cragg er en av Storbritannias mest betydningsfulle nålevende kunstnere.

Tony Cragg Im Alive 3

I´m Alive er én av fire skulpturer av Tony Cragg i skulpturparken. Denne ble avduket i 2005. Foto: Frederic Boudin.

Tony Cragg Articulated Column

Articulated Column er én av fire Tony Cragg skulpturer i parken. Denne ble avduket i 2001. Foto: Frederic Boudin.

Kistefos EA Tony Cragg Castor and Pollux 0012

Castor & Pullox av Tony Cragg. Foto: Einar Aslaksen.

Cragg representerte Storbritannia på Venezia-biennalen i 1988, og vant Turner-prisen samme år. I tillegg til de fire skulpturene av Cragg på Kistefos, er han i Norge blant annet representert i skulpturparken på Henie Onstad Kunstsenter, Skulpturlandskap Nordland og Astrup-Fearnley Museet.

"Dynamikk" og "energi" er begreper som kan beskrive nær sagt alle Craggs skulpturer. Kunstneren er interessert i naturvitenskapene, og henter inspirasjon fra blant andre Isaac Newton. Han har eksperimentert med en rekke materialer. Foruten bronse, har han arbeidet i stål, aluminium, tre, plastikk, glass, stein og voks.

Relaterte kunstnere: