Avduket 2017

“Castor & Pollux”
av Tony Cragg

Tony Cragg, Castor & Pollux. Foto: Per Martin Nordli.

Castor & Pollux

  • Avduket 2017
  • Material(er) Malt bronse
  • Vekt Appr. 250 kg
  • Dimensjoner 450 x 350 x 260 cm
  • Kunstner Tony Cragg
  • Hvor Vis i kart

Med Castor & Pollux tar Cragg et nytt og radikalt steg i utviklingen av verksserien Rational Beings. Rå muskelkraft og dyrisk energi er bare noe av det man opplever i møtet med dette monumentale verket.

Verksserien Rational Beings har frem til nå vært konsentrert om kunstnerens interesse for menneskesinnet. Imidlertid ser man her tydelig Craggs økende interesse for fysiologi og særlig menneskets fysikk. Skulpturen har en iboende potens og styrke med klare anatomiske referanser. Ved foten av skulpturen har Cragg delt formen i to biomorfiske «personer», som så forenes høyere oppe.

Castor og Pollux var i romersk mytologi to tvillinger med Leda som felles mor. Castor var menneskesønn av Tyndareos og Pollux guddommelig sønn av Zevs, som forførte Leda forkledd som svane. Ved Castors død ba Pollux sin far om at broren skulle udødeliggjøres. Zevs innfridde sønnens ønske ved å forene de to brødrene på himmelhvelvingen, derav foreningen av to former til én i Craggs skulptur. Stjernebildet Tvillingene sies å representere Castor og Pollux.

Castor & Pollux er den første stedsspesifikke skulpturen av Cragg i skulpturparken, og er skapt spesielt for Kistefos Museum. Skulpturen er en gave fra Christen Sveaas.

Kistefos EA Tony Cragg Castor and Pollux 0025

Castor & Pollux er en av fire Tony Cragg-skulpturer på Kistefos. Den forteller historien om den romerske myten om de to tvillingene Castor og Pollux som ble forent i udødelighet på stjernehimmelen. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Tony Cragg Castor and Pollux 0027

Castor & Pollux av Tony Cragg. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefoss vinter 2019 017

Castor & Pollux av Tony Cragg. Foto: Per Martin Nordlie.

Kart over området

Naviger i kartet for å finne skulpturer, utstillingslokaler, museumsbutikk og kafé.