Avduket 2017

“Castor & Pollux”
by Tony Cragg

Foto: Einar Aslaksen.

Castor & Pollux

  • Avduket 2017
  • Material(er) Wood
  • Vekt Appr. 250 kg
  • Dimensjoner 30.0 × 114.0 × 64.0 cm
    51.2 × 44.9 × 25.2 in
  • Kunstner Tony Cragg
  • Hvor Vis i kart

Med Castor & Pollux tar Cragg et nytt og radikalt steg i utviklingen av verksserien Rational Beings. Rå muskelkraft og dyrisk energi er bare noe av det man opplever i møtet med dette monumentale verket.

Verksserien Rational Beings har frem til nå vært konsentrert om kunstnerens interesse for menneskesinnet. Imidlertid ser man her tydelig Craggs økende interesse for fysiologi og særlig menneskets fysikk. Skulpturen har en iboende potens og styrke med klare anatomiske referanser. Ved foten av skulpturen har Cragg delt formen i to biomorfiske «personer», som så forenes høyere oppe.

Castor og Pollux var i romersk mytologi to tvillinger med Leda som felles mor. Castor var menneskesønn av Tyndareos og Pollux guddommelig sønn av Zevs, som forførte Leda forkledd som svane. Ved Castors død ba Pollux sin far om at broren skulle udødeliggjøres. Zevs innfridde sønnens ønske ved å forene de to brødrene på himmelhvelvingen, derav foreningen av to former til én i Craggs skulptur. Stjernebildet Tvillingene sies å representere Castor og Pollux.

Castor & Pollux er den første stedsspesifikke skulpturen av Cragg i skulpturparken, og er skapt spesielt for Kistefos-Museet. Skulpturen er en gave fra Christen Sveaas.

Tony Cragg Castor Pollux
Kistefos EA Tony Cragg Castor and Pollux 0019

Foto: Einar Aslaksen.

IB73008

Foto: Visit Innlandet, Ian Brodie

Kart over området

Naviger i kartet for å finne skulpturer, utstillingslokaler, museumsbutikk og kafé.