Avduket 2019

“Scat Skat Skatt”
av Tony Oursler

Scat Skat Skatt av Tony Oursler. Foto: Einar Aslaksen.

Scat Skat Skatt

Oursler er en kunstner som hverken er redd for å utfordre konvensjoner eller utforske det surrealistiske og absurde, og hadde allerede eksperimentert med ideen om en multimediainstallasjon på et offentlig toalett. Kombinasjonen mellom Christen Sveaas’ ambisjon om å oppføre verdens mest spektakulære toaletter og Ourslers dynamiske kunstneriske virke har resultert i en fengslende installasjon.

Kunstneren lot seg inspirere av dukketeater da han laget gender shadow play, som projiseres direkte på den monumentale, opake glasstrappen i underetasjen av The Twist. Forestillingen utvikler seg som en ritualistisk dans som utfordrer stereotypier knyttet til kjønnsnormer, kroppsspråk, kjønnshierarki og dominans.

Inne i de tolv toalettavlukkene har Oursler laget videoverk med individuelt regisserte manuskript som projiseres på veggen. Ved å bruke en kaleidoskop-lignende teknikk som zoomer inn på skuespillernes lepper, oppleves installasjonen som en rekke snakkende vaginaer og anuser. Humor er et viktig virkemiddel for opplesningene, som både er inspirert av scat-sang og improvisasjon. De utforsker freudiansk personlighetsteori, kroppstabuer og aktuelle politiske spørsmål mens de etteraper kroppslyder.

De voyeuristiske øyeeplene som projiseres rundt omkring i taket gjør den surrealistiske toalettopplevelsen komplett.

Kistefos EA Tony Oursler 0011 web

Scat Skat Skatt av Tony Oursler. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Tony Oursler 0129 web 1

Tony Oursler pryder toalettene. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Tony Oursler 0085 web

Scat Skat Skatt av Tony Oursler. Foto: Einar Aslaksen.

Kart over området

Naviger i kartet for å finne skulpturer, utstillingslokaler, museumsbutikk og kafé.