Avduket 2013

“Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill”
by Fredrik Raddum

Foto: Einar Aslaksen.

Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill

Teddy – Beast of the Hedonic Treadmill sitter der som en maskot og tar imot publikum, den store og fornøyde Teddy-Bamsen som nesten byr tilskuerne helt opp på fanget. Tilsynelatende hyggelig og morsom. Men det er en bakside!

Går man rundt den tre meter høye bamsen, kan man se at dens komfortable holdning har krevd sitt offer. Den har bare satt seg her i parken på Kistefoss, uten å se seg for. Et par nakne menneskebein ligger klemt og kvalt under bamsens enorme vekt. Plutselig er den ikke så hyggelig lenger.

”Skulpturens tittel Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill - avslører at det ikke bare har vært Fredrik Raddums hensikt å fremstille en koselig bamse. Verden er fylt av kosebamser i forskjellige størrelser og utforminger. Et masseprodusert objekt, som vi nesten automatisk kjøper med oss hjem fra tax- free butikken på flyplassen eller på bensinstasjonen. Dette som en velment gave til våre barn som stort sett fra før har barnerommet fylt av disse. Ja, barn blir nesten kvalt av dem.

Den litt for store bamsen kan derfor ses på som et symbol på det moderne menneskes overforbruk og på hvordan de masseproduserte objekter i stadig større størrelse, som for eksempel Teddy, kveler oss og hele menneskeheten. Konstant ønsker vi å skaffe oss nye ting og nye bamser, i troen på at det kan bringe oss lykke. Men i virkeligheten er vi på vei til å bruke opp jordens ressurser og dermed utslette oss selv”.

Tekst fra katalog: Fall Out... Fredrik Raddum, 2013.

IB73030 Aurora HDR2019 edit

Foto: Visit Innlandet, Ian Brodie

Kart over området

Naviger i kartet for å finne skulpturer, utstillingslokaler, museumsbutikk og kafé.