Avduket 1993

“Blå tulipan”
av Edgar Ballo

Blå Tulipan av Edgar Ballo ble avduket i 1993. Foto: Einar Aslaksen.

Blå tulipan

  • Avduket 1993
  • Material(er) To typer lokal marmor: grønn fra Bindalen, blå fra Velfjorden i Brønnøy
  • Dimensjoner 210 cm
  • Kunstner Edgar Ballo
  • Hvor Vis i kart

Blå tulipan ble laget på begynnelsen av 1990-tallet og er satt sammen av to typer marmor fra sør i Nordland; den blå som utgjør blomsten er fra Velfjord, og den grønne som utgjør blader og stammen er fra Bindalen. Skulpturens fire deler har glatte overflater som er pusset frem gjennom fjorten stadier.

Kontrasten mellom skulpturens organiske form og det døde, massive materialet gir Blå Tulipanen spennende dimensjon. Blomsten ser ut til å ha sprengt seg vei opp av jorden, men den harde og uforanderlige marmoren sørger for at tulipanens kronblader forblir lukket.

Våren 1993 laget Ballo flere tegninger av de sorte og hvite tulipanene i bedet utenfor huset sitt i Vega i Nordland. Sommeren samme år dro han til museet på Eidsborg i Vest-Telemark, hvor han blant annet besøkte Djuvestoga, huset til den såkalte Djuvekongen. Den kjente rose-maleren Olav Torjusson dekorerte interiøret her i 1799, og han brukte en meget spesiell blåfarge som gjorde sterkt inntrykk på Ballo. Blåfargen ble sammen med tulipan-studiene fra tidligere på våren utgangspunktet for Kistefos´ skulptur og en serie på tre malerier.

Kistefos EA Edgar Ballo Blue Tulip 15610

Detalj av Blå Tulipan av Edgar Ballo. Foto: Einar Aslaksen.

Kistefos EA Edgar Ballo Blue Tulip 15618

Blå Tulipan av Edgar Ballo ble avduket i 1993. Foto: Einar Aslaksen.

Kart over området

Naviger i kartet for å finne skulpturer, utstillingslokaler, museumsbutikk og kafé.