Avduket 1993

“Blå tulipan”
by Edgar Ballo

Blå tulipan

Blå tulipan ble laget på begynnelsen av 1990-tallet og er satt sammen av to typer marmor fra sør i Nordland; den blå som utgjør blomsten er fra Velfjord, og den grønne som utgjør blader og stammen er fra Bindalen. Skulpturens fire deler har glatte overflater som er pusset frem gjennom fjorten stadier.

Kontrasten mellom skulpturens organiske form og det døde, massive materialet gir Blå Tulipan en spennende dimensjon. Blomsten ser ut til å ha sprengt seg vei opp av jorden, men den harde og uforanderlige marmoren sørger for at tulipanens kronblader forblir lukket.

Våren 1993 laget Ballo flere tegninger av de sorte og hvite tulipanene i bedet utenfor huset sitt i Vega i Nordland. Sommeren samme år dro han til museet på Eidsborg i Vest-Telemark, hvor han blant annet besøkte Djuvestoga, huset til den såkalte Djuvekongen. Den kjente rose- maleren Olav Torjusson dekorerte interiøret her i 1799, og han brukte en meget spesiell blåfarge som gjorde sterkt inntrykk på Ballo. Blåfargen ble sammen med tulipanstudiene fra tidligere på våren utgangspunktet for Kistefos- Museets skulptur og en serie på tre malerier.

Kart over området

Naviger i kartet for å finne skulpturer, utstillingslokaler, museumsbutikk og kafé.