Avduket 2006

“Homage to Leo the Lion”
av Marianne Heske

Filmplakat av en løve som brøler.

Homage to Leo the Lion av Marianne Heske.

Homage to Leo the Lion

En stille dag i tresliperiet kan du høre Heskes kunstfilm allerede ved inngangsdøren. Beveger du deg nedover i etasjene til de gamle turbinene gir brølet fra filmen deg frysninger jo nærmere du kommer.

Filmen tar utgangspunkt i det amerikanske filmselskapet Metro-Goldwyn-Mayers (MGM)vignett fra 1975. Det ikoniske bildet av løven som brøler ble et varemerke for filmselskapet allerede på 1920-tallet, og løven som brøler har siden blitt byttet ut flere ganger. Utvilsomt har Heske merket seg de latinske ordene som kroner løven: ARS GRATIA ARTIS «kunst for kunstens skyld».

Heske har bearbeidet filmen og lagt inn en rekke forsinkelser, saktefilm-effekter og repetisjoner. Endringene gjør at betrakteren får en helt spesiell opplevelse av løvens utrykk, brøl og bevegelser. Mens saktefilmen understreker det majestetiske, er repetisjonen av utvalgte sekvenser med på å ufarliggjøre løven Leo. Under arbeidet med filmen besøkte Christen Sveaas ved en tilfeldighet kunstnerens atelier og gjorde Heske oppmerksom på at det var hans onkel Reidar som dro Leo i halen slik at den brølte. Den norskfødte arkitekten arbeidet for MGM og befant seg i studioet når innspillingen av det berømte brølet skulle spilles inn. Leo var ikke samarbeidsvillig. Reidar dro i halen til løven, Leo brølte og resten er historie.

Installasjonen er dessverre utilgjengelig ut sesongen 2020.

Stilt ut på Kistefos første gang i 2006, permanent fra 2014.

Kart over området

Naviger i kartet for å finne skulpturer, utstillingslokaler, museumsbutikk og kafé.