Avduket 2013

“Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill”
av Fredrik Raddum

Skulptur, teddybjørn i bronse. Sitter på et menneske.

Teddybjørnen har krevd sitt offer. Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill av Fredrik Raddum. Foto: Knut Arne Breibrenna.

Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill

Teddy – Beast of the Hedonic Treadmill sitter der som en maskot og tar imot publikum, den store og fornøyde teddybjørnen som nesten byr tilskuerne helt opp på fanget. Tilsynelatende hyggelig og morsom. Men det er en bakside!

Går man rundt den tre meter høye bamsen, kan man se at dens komfortable holdning har krevd sitt offer. Den har bare satt seg her i parken på Kistefos, uten å se seg for. Et par nakne menneskebein ligger klemt og kvalt under bamsens enorme vekt. Plutselig er den ikke så hyggelig lenger.

Skulpturens tittel, Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill, avslører at det ikke bare har vært Fredrik Raddums hensikt å fremstille en koselig bamse. Verden er fylt av kosebamser i forskjellige størrelser og utforminger. Et masseprodusert objekt, som vi nesten automatisk kjøper med oss hjem fra tax-free butikken på flyplassen eller på bensinstasjonen. Dette som en velment gave til våre barn som stort sett fra før har barnerommet fylt av disse. Ja, barn blir nesten kvalt av dem.

Den litt for store bamsen kan derfor ses på som et symbol på det moderne menneskes overforbruk og på hvordan de masse produserte objekter i stadig større størrelse, som for eksempel Teddy, kveler oss og hele menneskeheten. Konstant ønsker vi å skaffe oss nye ting og nye bamser, i troen på at det kan bringe oss lykke. Men i virkeligheten er vi på vei til å bruke opp jordens ressurser og dermed utslette oss selv.

Teksten er hentet fra katalogen: Fall Out... Fredrik Raddum, 2013.

Kistefos EA Fredrik Raddum Teddy Beast of the Hedonic Treadmill 0002

Teddybjørnen har krevd sitt offer. Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill av Fredrik Raddum. Foto: Einar Aslaksen.

17 Teddy

Teddybjørnen har krevd sitt offer. Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill av Fredrik Raddum. Foto: Knut Arne Breibrenna.

IB73030 Aurora HDR2019 edit

Detalj av skulpturen Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill av Fredrik Raddum. Her i vinterdrakt. Foto: Visit Innlandet, Ian Brodie.

Kart over området

Naviger i kartet for å finne skulpturer, utstillingslokaler, museumsbutikk og kafé.